måndag 2 mars 2015

Federationen 2011 - 2015

En kulturförening är död. Allt har sin tid. Allt har sin plats. Allt har sitt engagemang.

I helgen hade vi vårt sista årsmöte för Federationen och vi valde att lägga ner föreningen via ett sista kulturarrangemang under 2015. Då jag är initiativtagare till denna lilla skapelse kände jag att jag borde skriva ner några rader om den spännande resa som nu är slut.

Grundtanken med Federationen var att kulturutövare borde kunna mötas och arbeta mot gemensamma mål som var helt solidariska. För egen del hade jag tröttnat på den egoism som fanns i samhället, där varje kulturarbetare hade blivit degraderade till produkter. Solitärer på en marknadsplats där valutan var Cred eller Cash. Ibland bägge. Oftast intet.

Jag drömde om något annat. Något som doftade 70-tal och musikrörelse. Något som var politiskt. Något som var på allvar. Arbetet med rödgrönatorg:2010 hade även det gett viss mersmak samt det där om att ta tillvara grundtankarna kring www.maydaycenter.se

Det var däremot tydligt att det behövdes självorganisering om det där med Solidaritet mellan musiker ens skulle ha en chans att lyckas. I de fall då koncept köps upp av organisationer så förloras viktiga bitar och man riskerar att bli en del av problemet. Jag ville politisera grundtanken kring www.maydaycenter.se då det var helt nödvändigt rent kulturpolitiskt i en tid då Alliansen gjorde att folk gick under. Kulturen som en röst i samhället var viktigare än någonsin.

Att kalla satsningen för Federationen var medveten - en sammanslutning av fria individer som alla verkade för gemensamma och kollektiva mål. Detta utan att göra avkall på sin egna konstnärliga frihet. Fria kulturarbetare i en Federation.

Jag tog därför kontakt med det enda band i Göteborg som jag tyckte dela dessa politiska tankar. Det bandet var Chelas och jag såg framför mig hur de och mitt egna band (Dristig & Drabanterna) kunde vara ett embryo till ett arrangörskap med politisk grund. Genom att dela på bördorna så skulle vi som band slå igenom det borgerliga bruset, knyta fler goda krafter till oss och ändra kulturpolitiken. Målet var tydligt: En ny skapad musikrörelse där vi själva var våra egna Malcom McLarens. Där Cash och Cred blandades och våra långfingrar var höjda mot makten.

Chelas på Federationengig - Allégården, Göteborg


Publik - Federationengig Oceanen, Göteborg

Kurbits & Rötjut på Federationengig - Allégården, Göteborg
Jag brann ideologiskt i min egna arbetslöshet under den där tiden. Jag brände också några broar där och då, men mitt hjärta var rent. Men, man utmanar inte strukturer ostraffat och jag tackar för den lärdomen.

Det är också viktigt att komma ihåg att det är relativt lätt att skapa introverta socialistiska rörelser. Det är svårare att skapa bredare sammanhang där Solidaritet, Miljö, Syndikalism, Strukturkritik och Feministiska tankar ges utrymme. Sånt utmanar nämligen våra egna roller och vår egna makt.

Vi arrangerade några spelningar tillsammans som nätverk men imploderar snart i kaskader av internt gnäll och tankar om olika ambitionsnivåer. Min egna roll som initiativtagare behövdes också (med rätta) utmanas.

Helt plötsligt stod vi också där med två nummer upptryckta fanzin. Ett fanzin som i grunden hade handlat om att sätta vår musik i ett politiskt sammanhang. Som band var det tydligt att det fanns fler än oss själva som gillade idén med en ny musikrörelse, dessa var poeter och skribenter.

Vi var tvungna att bredda oss. Vi var tvungna att skapa en plattform där vi alla kunde mötas på en demokratisk arena där vi alla var lika. Att sudda ut gränsen mellan musiker, skribenter och publik om ni så vill. Kulturföreningen Federationen såg dagens ljus vilket i praktiken innebar att de båda banden Chelas och Dristig & Drabanterna inte hade något inflytande över konceptet längre.

Sen gick det snabbt. Som förening gav vi ut ytterligare åtta nummer av fanzinet (totalt 10 nr), arrangerade ytterligare några spelningar, knöt kontakter med andra gräsrotsföreningar, höll offentliga tal, medverkade i debattartiklar, röjde runt på Twitter, skapade en stabil hemsida, fick betalande medlemmar i hela Sverige och annonsörer som stöttade vårt fanzin ekonomiskt. Under hela perioden var vi var alltid trogna vår Åsiktsförklaring, makt- och strukturkritiken samt de politiska färgerna Röd, Svart, Grön och Rosa.

Federationens sista styrelse 2014
Jag är alltså mycket stolt över det arbete som vi som förening lyckades med. Vi gav röster och utrymme till de svaga i samhället och var alltid en nagel i ögat på Makten. Speciellt stolt är jag över att vi lyckades producera hela 10 upptryckta nummer av fanzinet - en spretig skapelse med fruktansvärt duktiga skribenter som oftast delade med sig av personliga betraktelser i ett kallt samhällsklimat. Detta med noll budget, utan inblandning från studieförbund eller övriga intressenter. Endast via annonsintäkter och medlemsavgifter.

Loggan till sista fanzinet
För egen del sökte jag arbete i ABF under den här perioden och fick pga arbetet med Federationen höra att: "Du är för radikal för ABF". Hos Vuxenskolan (för ett annat jobb) fick jag höra att: "Du är för mycket Företagare än Folkbildare". Så här i efterhand är jag nog benägen att hålla med om bägge dessa uttalanden, Federationen var just bägge de där ytterligheterna och jag är stolt över att ha varit med om denna resa.


Håller tal på Välfärdsmanifestationen, Stockholm

Vi har nu haft årsmöte och Federationen är nerlagd som förening. Vi gör ett sista arrangemang framöver där vi har som ambition att gå med förlust och bjuda in medlemmarna till fest. Själv har jag inte tid med föreningen längre då jag veckopendlar mellan Göteborg och Dalarna och anser väl att Federationen i mångt och mycket har spelat ut sin roll då Alliansen inte längre innehar regeringsmakten. Min lediga tid vill jag lägga på mitt band, vara med min flickvän och skapa nya projekt.


Tack alla för denna tid.

Tack alla medlemmar och skribenter.

Tack alla annonsörer.

Tack alla ni politiska RödGrönSvartRosa galningar.

Vi gjorde något bra här.

Med vänlig hälsningar
Mattias Dristig,
Initiativtagare, redaktör och ordförande för Federationen

Ps. Hemsidan www.federationen.se kommer ligga kvar framöver så att man kan läsa gamla nummer av fanzinet osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar