måndag 20 september 2010

Omstart

Vi förlorade. Vi slickar våra sår. Vi går i opposition.

Vi behöver en:


Omstart!  
Ett första utkast till en ny folkrörelse 

Av: Mattias Dristig 
Göteborg 20 september 2010 

Övergripande vision
Sverige behöver en ny folkrörelse som tar hänsyn till klimat och solidaritet. Vi vill bygga en hållbar värld där medmänsklighet väger tyngre än skattesänkningar! Vi vill medverka till en värld där: ”vi äger” istället för att: ”vi ägs!”

En förening! En grundtanke! Tre partier!
Den rödgröna omstarten organiseras i en demokratisk förening med en gemensam agenda. Varje enskild medlem är däremot även medlem i ett av de tre partierna. Föreningen ska endast ses som ett komplement till de tre partierna och inte ha en egen partipolitisk agenda. Föreningens syfte är primärt att samla den gemensamma kraften i ett samarbete. Om föreningen har egen agenda på regeringsnivå så leder detta till splittring!

Lokalt
Lokala, självstyrande organisationer bildas som har gemensamma riktlinjer. Lokala organisationer har bl a till uppgift att bedriva omstartsarbetet lokalt samt samarbeta med de nätverk som behövs för att skapa en förändring samt nödvändiga allianser med t ex fackförbund och lösa nätverk.

Nationellt
De lokala föreningarna möts i en nationell samling där övergripande frågor och ställningstaganden beslutas. De lokala föreningarna äger lika rösträtt i denna högsta samling. Alla lokala föreningar / nätverk har motions- och representationsrätt.

Samarbeten
Omstartsarbetet ska hitta samarbeten inom de tre partierna såväl som ute i de samhällen där de verkar. Att knyta samarbeten med övriga föreningar, fackförbund och nätverk som kan dela den övergripande visionen är en förutsättning.

Partiernas roll
Partiernas arbete fortgår som vanligt. Omstart! ska mer ses som ett ideologiskt och samlande kraft till partierna där Samverkan och Samarbete ses som ledord.

Fiender

Den borgerliga alliansen
Vi tror att fyra år till med borgerlig politik kommer vara en katastrof för såväl landet, människorna, miljön, den fackliga rörelsen och vårt gemensamma välfärdssystem. Den borgerliga alliansen bygger ett kallt, cyniskt samhälle där plånboken bestämmer istället för den enskildes behov.

Främlingsfientliga krafter
Främlingsfientliga partier och rörelser hör inte hemma i ett modernt samhälle. En rörelse som inte tar aktivt avstånd från dessa krafter och möter debatten med argumentation medverkar till dess spridning. Tystnadens tid är nu förbi. Nu ska deras åsikter bemötas och vi ska dra ner byxorna på främlingsfientligheten!

Privatiseringar av lönsamma, gemensamma tillgångar
När väl fungerande (och gemensamt ägda) företag säljs ut så hamnar vinsterna i spekulanters fickor. Staten som arbetsgivare är oftast något som borgar för gemensam service till alla medborgare. Oavsett geografiska skillnader.

Miljö- och klimatapati
Vi lever i en värld där miljöförstöringen bara ökar och effekterna av en bristande miljöpolitik har varit synliga för länge sedan. En folkrörelse som tar detta hot på allvar är direkt livsnödvändig! Vi har bara en planet och tiden börjar bli knapp! Inga mer tal. Vi kräver aktiv handling!

Nyliberalism
Vi ser med rädsla på nyliberalismens härjningar i olika länder. Vi vänder oss emot begreppet ”Nattväktarstat” och eftersträvar ett system där staten garanterar en välfärd enligt principen att de svaga och sjuka ska värnas och de starka betala en större del. Det kallas för Solidaritet.

Partipolitiskt högmod och politisk sekterism
De svenska partierna har inte spelat ut sin roll – tvärtom! Partisystemet är grunden för vår representativa  demokrati. Och ska så vara! Vi tar däremot avstånd från våra tre partiers överdrivna sekterism samt högmod och blickar istället framåt mot partiöverskridande samarbeten och öppenhet. I mötet med människor finns demokratin och lusten till deltagande. Det är när våra partier glömmer av denna viktiga sanning som vi känner uppgivenhet och stagnation.

Antifeminism
En folkrörelse som inte uppmärksammar och stödjer feministiska grundtankar riskerar att utvecklas till en hård och omänsklig rörelse. Vi erkänner att det finns sociala strukturer som utestänger och hierarkier som motverkar den fulla potentialen hos både kvinnor och män.

Uppgifter:

  • Ta tillbaks språket och verklighetsuppfattningen

  • Skapandet av alternativa mediakanaler

  • Aktivt ta debatten med meningsmotståndare

  • Mobilisera fackförbunden samt övriga positiva krafter

  • Bygga upp en ny folkrörelse med solidariteten som grundbas

  • Skapa en egen ekonomi för att stå starkt i nästa valrörelse

  • Bedriva aktivt opinionsarbete

  • Bedriva folkbildning internt och externt

  • Vara en inslussningsorganisation för nya medlemmar till partierna.

  • Skapa en gemensam plattform för framtida arbete

  • Skapa lokala föreningar och nätverk

  • Påverka de tre rödgröna partierna i enlighet med föreningens vision

2 kommentarer:

  1. Linda Andersson, Sthlm20 september 2010 kl. 15:52

    Bra Mattias! Det måste ske inifrån och ut och tillbaka igen. Vi i Feministiskt initiativ för liknande tankar som er. Nu jävlar anamma! :D

    SvaraRadera
  2. Mycket bra! Jag tror också att det rödgröna samarbetet ska fortsätta och fördjupas! Nu höjs ju röster från en del håll att samarbetet ska upphöra, måtte det inte bli så.
    Fortsätt kampen!

    Annika Persson, Gagnef

    SvaraRadera